کانال کشی
کانال کشی در کانال سازی
یکی از روشهای تامین شرایط آسـایش در یـک محـیط اسـتفاده از سیسـتم هوارسـانی با استفاده از کانال کشی کولر اسـت. در هوارسانی میتوان هوای گرم، سرد، مرطوب و یا رطوبتگیری شده را به فضای مورد نظر ارسال کـرد و هوای آلوده را تخلیه نمود. سیستمهای هوارسانی شامل هواسازها ، کانالها ، دریچه هـا ، دمپرهـا ، اجـزا کنترلی و غیره میباشد. سیستم کانال سازی شبکه ایست از انشعابات و مسیرهای دایره ای یا مسـتطیلی (عمومـا از جـنس صفحات گالوانیزه ، آلومینیومی ، فایبرگلاس و یا کامپوزیت پلاستیک) که داخل دیوارها ، کـف و یا سقف قرار دارد.
یک سیستم کانال کشی معمولی شامل کانالهای رفت و برگشت هواست . وسیله گرمایش و یا سـرمایش اصـلی دارای یک فن است که میتواند هوای رفت را به داخل اتاقها هدایت کند. فن میتواند هـوا ی رفت را با استفاده از کانالهای هوای طراحی شده و از طریق دریچه های هوای رفت بـه داخـل اتاقها بدمد . اکثر منازل به منظور صرفه جویی در نصب ، از یک یا دو مسیر هوای برگشـت در مکان های پرتردد مانند پذیرایی استفاده میکنند (بعضی از منازل سیستم کانال سازی برگشت ندارنـد . اینگونـه طراحـی هـای کـم هزینـه معمـولا دارای کیفیـت پـایین تـر و هزینـه ی انـرژی بـالاتر میباشند).
تعریف کانال تهویه مطبوع در کانال کشی :
کانال کشی محفظ هایی بـرا ی عبـور هـوا مـی باشـد . وظیفـه یک سیسـتم کانـال در کانال سازی و ساختمانی عبارتست از انتقال هوای حامل سرما ، گرمـا یا هـوا ی تـازه بـه داخل محیط ساختمان و یا تخلیه هوای داخـل بـه محـیط بیـرون . کانـال هـا در کانال کشی معمـولا در سـطح مقطع های دایره ای یا مربع مستطیلی ساخته میشوند که معمولا در ساختمان ها از کانال های بـا مقطع مستطیلی استفاده میشود . کانالها دارای جـنس هـای مختلفـی از جملـه پارچـه ای ، ورق گالوانیزه و گاهی آلومینیوم ساخته میشوند . ابعاد آنها نیز براساس میزان دبی هوای مـورد نیاز تعیین میشود که در طول مسیر کانال از زانوها نیز استفاده میشود و این زانوها باید به گونه ای باشند که افت فشار زیادی را ایجاد نکنند . کانالها را در برخی موارد عایقبندی نیز میکننـد تـا اتلاف انرژی کاهش یافته و یا اصلا صورت نگیرد . در اکثر سیستمهـای تهویـه مطبـوع، انتقـال سرما و گرما توسط کانال ساز انجام میشود . بدین ترتیب که هوا پس از تغییراتی که بـر روی آن در دستگاه از نظر دما و رطوبت صورت میگیرد ، ابتدا از کانال رفـت خـارج شـده و وارد محیط میشود و سپس از طریق کانال برگشت وارد دستگاه شده تا تغییرات دوباره بر روی آن اعمـال شود .
کانال تهویه مطبوع می باید به گونه ای انتخاب شود کـه مقـدار حـداقل هـوادهی آن برابـر هوای محاسبه شده و مقدار حداقل فشار ساکن آن مساوی مجموع افت فشارهای کانال باشد. سطح مقطع کانال به گونه ای انتخاب میشود که سرعت هوای مناسبی در آن به وجود آید. همچنین باید توجه داشت که در کانال صدا، ارتعـاش و افـت فشـار زیـادی ایجـاد نشـود و از طرفی فضای کمتری را اشغال کند تا مصالح کمتری مصرف شود.
طبقه بندی انواع سیستم کانال کشی :
سیستمهای کانال رفت و برگشت با توجه به سرعت و فشار جریان هوا در داخـل کانـال ، بـه ترتیب زیر طبقه بندی میشوند:
سرعت : سیستمهای انتقال هوا را میتوان براساس سـرعت ابتـدایی در کانـال رفـت بـه ترتیب زیر تقسیمبندی نمود:
در تهویه مطبوع ساختمانهای معمولی و صنعتی:
-
سرعت کم ـ حداکثر تا 2500fpm .معمولا بین 1200 fpm تا 2200
-
سرعت متوسط- بین 2000 fpm تا 4000 fpm
-
سرعت زیاد ـ بیش از 4000 fpm
فشار: سیستمهای انتقال هوا براساس فشار کلی به سه طبقه تقسیم میشوند:
-
فشار پایین – حداکثر تا 2 اینچ آب
-
فشار متوسط – از 2 تا 6 اینچ آب
-
فشار بالا – بیشتر از 6 اینچ آب
دیدگاهتان را بنویسید